top of page
Suche
  • AutorenbildFisnik Komoni

Sa tokë i duhet njeriut?

Tregim nga Leo Tolstoi


Motra e madhe nga qyteti vizitoi motrën e saj më të vogël në fshat. E moshuara ishte martuar me një tregtar në qytet dhe e vogla me një fermer në fshat. Motrat pinë çaj dhe biseduan. Motra e madhe filloi të mburret dhe të lavdërojë jetën e saj në qytet: sa e gjerë dhe sa bukur ajo jetonte në qytet, sa bukur vishet dhe pastron fëmijët e saj, sa mirë ha dhe pi, dhe si shkon për shëtitje dhe dëfrime dhe për të marrë pjesë në shfaqje teatrore.

Motra e vogël u ndje e lënduar nga kjo dhe ajo filloi të nënçmonte jetën tregtare dhe të mburrej me jetën e saj fshatare.


Humbja është vëllai i madh i fitimit. Në të vërtetë ndodh që dikush është i pasur sot dhe nesër shkon duke lypur.

"Unë nuk do ta këmbeja jetën time me tuajat me asgjë në botë", tha ajo. EShtë e vërtetë që ne nuk jetojmë veçanërisht mirë, as nuk shqetësohemi për këtë. Sidoqoftë, ju jetoni më bukur dhe më pastër, mund të fitoni shumë para sot, por të humbni gjithçka nesër. Ekziston edhe një thënie që humbja është vëllai i madh i fitimit. Me të vërtetë ndodh që dikush është i pasur sot dhe nesër shkon duke lypur. Jeta jonë fshatare është shumë më e sigurt: jeta e fermerit është e pakët, por e gjatë. Ne kurrë nuk do të bëhemi të pasur, por gjithmonë kemi mjaft për të ngrënë! "


Motra e madhe u përgjigj:

“Ky është një vakt i këndshëm për mua: nga një lug me derrat dhe viçat! Ju jetoni në ndyrësi dhe pa sjellje. Pavarësisht se sa përpiqet fermeri juaj, ju nuk do të jetoni ndryshe se në grumbullin e bajgës dhe gjithashtu do të vdisni në grumbullin e bajgës. Dhe nuk do të jetë ndryshe për fëmijët tuaj ".


"Çfarë bën kjo?", U përgjigj më e reja. “Jeta jonë është si kjo. Për këtë ne jetojmë të sigurt, nuk duhet të përkulemi dhe të mos kemi frikë nga askush. Por ju jetoni në qytet në tundim të vazhdueshëm; sot jetoni mirë, dhe nesër vjen djali i keq dhe josh burrin tuaj për të luajtur letra ose për të pirë apo edhe për një lidhje dashurie. Dhe pastaj gjithçka ka mbaruar. A nuk ndodh kjo? "


Fermeri Pachom u shtri në sobë dhe dëgjoi bisedën midis dy grave.

"E gjitha është e vërtetë", tha me vete. “Njëri prej nesh duhet të merret me tokën që nga fëmijëria, dhe kjo është arsyeja pse marrëzira të tilla nuk i ndodhin kurrë. Një gjë është thjesht e trishtueshme: ne kemi shumë pak tokë! Po të kisha tokë të mjaftueshme, nuk do të kisha frikë nga askush, madje as nga djalli! "


Po të kisha tokë të mjaftueshme, nuk do të kisha frikë nga askush, madje as nga djalli!

Gratë mbaruan çajin e tyre, biseduan për pastrimin dhe rrobat e tyre, vunë pjatat dhe fjetën.


Por djalli u ul pas sobës dhe dëgjoi gjithçka. Ai ishte i kënaqur që gruaja e fermerit e kishte bërë burrin të mburrej: ai po mburrej se nëse do të kishte tokë të mjaftueshme, as djalli nuk do të mund ta merrte atë. "Goodshtë mirë", tha djalli me vete, "ne duam të shohim: Unë dua t'ju jap shumë tokë dhe t'ju kap me të".

Një pronar toke jetonte në lagje. Ajo nuk ishte shumë e pasur dhe zotëronte rreth njëqind e njëzet dessiatins tokë. Në fillim ajo shkoi shumë mirë me fermerët dhe nuk i lëndoi kurrë. Por tani ajo punësoi një ushtar lamtumire si administrator, dhe ai filloi të mundonte fermerët me gjobë. Pavarësisht se sa i kujdesshëm ishte Pachom, çdo ditë ndodhte që ose kali i tij të hynte në tërshërën e çuditshme ose lopa e tij të humbte në kopsht ose viçat të kullosnin në livadhin e çuditshëm; sa herë që kishte gjoba. Pachom paguan gjobat dhe nxori zemërimin e tij mbi shtëpitë e shtëpisë. Shumë shpesh gjatë verës Pachom kishte mëkatuar kundër popullit të tij për hir të këtij administratori. Kur bagëtia hyri në stallë në vjeshtë, ai ishte i lumtur: ushqimi kushtoi para, por frika e përjetshme ndaloi.


Në dimër u tha papritur se pronari i tokës donte të shiste tokën e saj dhe se pronari i hotelit në rrugën e fshatit po negocionte atë me të. Kur fermerët morën vesh për këtë, ata filluan të ankoheshin dhe thanë: «Kur pronari të marrë pronën, ai do të na shkaktojë shumë më tepër telashe sesa pronarja e shtëpisë. Ne nuk mund të bëjmë pa këtë tokë, sepse prona jonë është e mbyllur në të nga të gjitha anët. "Fshatarët pastaj të gjithë shkuan te qiradhënësja dhe kërkuan që ajo të mos ia shiste tokën pronarit por atyre; ata gjithashtu premtuan të paguajnë një çmim më të lartë. Pronarja e shtëpisë u pajtua. Fshatarët donin ta merrnin tokën si pronë e komunitetit; ata u takuan disa herë për të diskutuar çështjen, por nuk arritën në një marrëveshje. Sa herë që kishte debate, sepse njeriu i keq kishte një dorë në të. Fermerët atëherë vendosën që të gjithë duhet të blinin për llogarinë e tyre në përputhje me pasurinë e tyre. Edhe pronarja pajtohej për këtë. Pachom dëgjoi se fqinji i tij kishte blerë njëzet dessiatines nga pronarja dhe ai u lejua të paguante gjysmën e çmimit të blerjes në këste vjetore. Pachom ishte xheloz. "Ata po blejnë të gjithë vendin dhe nuk më lënë asgjë," mendoi ai. Dhe ai u këshillua me gruan e tij.


Ata blejnë të gjithë vendin dhe nuk më lënë asgjë.

"Meqenëse të gjithë blejnë," i tha ai, "edhe ne duhet të blejmë dhjetë dessiatines. Përndryshe nuk është vërtet jetë: menaxheri gati na shkatërroi me gjobat e tij. "

Dhe ata kuptuan se si ta bënin atë. Ata kishin kursyer njëqind rubla; Tani ata shitën një koloni dhe gjysmën e koshereve, punësuan djalin si punëtor, huazuan diçka nga kunati dhe në këtë mënyrë ngritën gjysmën e çmimit të blerjes.


Kur Pachom kishte para, ai zgjodhi një copë tokë për të pëlqyerin e tij - kishte pesëmbëdhjetë dessjatines me një pyll të vogël - dhe shkoi te qiradhënësja për të negociuar blerjen. Ata arritën një marrëveshje dhe ai i dha asaj një depozitë në pesëmbëdhjetë dessiatines. Pastaj ata hipën në qytet dhe nënshkruan kontratën e shitjes; Pachom pagoi gjysmën e çmimit dhe u zotua të paguante pjesën tjetër brenda dy vjetësh.


Tani Pachom kishte një tokë të drejtë. Ai siguroi fara në Borg dhe mbolli tokën që kishte blerë. Korrja e parë ishte aq e mirë sa që në vitin e parë ai ishte në gjendje të paguante borxhin si të pronares ashtu edhe të kunatit të tij. Kështu Pachom u bë pronari i tokës: toka që ai punoi, mbi të cilën ai kositi, preu drutë e tij dhe kulloste bagëtinë, tani i përkiste atij. Kurdoherë që Pachom dilte në tokën e tij për të lëruar ose për të parë farat dhe barin, ai ishte krenar dhe i lumtur. Atij iu duk se në tokën e tij po rriteshin bar dhe lule shumë të ndryshme se kudo tjetër. Nëse ai do ta kishte kaluar këtë copë tokë më parë, toka iu duk e zakonshme; por tani ishte një tokë e bekuar.

Kështu Pachom jetoi në gëzim. Ai ndoshta do të ishte mjaft i kënaqur nëse fermerët nuk do ta shqetësonin vazhdimisht me të gjitha dëmet në fusha. Ai u ballafaqua me të në një mënyrë miqësore, por kjo nuk i ndihmoi: ndonjëherë barinjtë i linin lopët të kullosnin në livadhet e tij, ndonjëherë kuajt humbnin në grurin e tij natën. Pachom i dëboi bagëtitë e çuditshme, i fali fshatarit dhe nuk u ankua; në planin afatgjatë u bë shumë budalla për të dhe ai raportoi fajtorët në policinë e fshatit. Ai e dinte, sigurisht, se fshatarët nuk po e bënin atë me qëllime të këqija dhe se kjo ishte vetëm për shkak se ata jetonin kaq afër së bashku; e megjithatë i duhej të thoshte me vete: «Nuk mund t'i shikoj gjithmonë! Në fund të fundit po ma shkatërrojnë të gjithë vendin. Një ditë duhet t'u jap një mësim! "


... dhe prej atëherë e tutje ndodhi që ata ta dëmtojnë atë me qëllim.

Ai raportoi një fermer, pastaj një tjetër dhe u vendosën gjoba për të dy. Kjo i bezdisi fqinjët dhe prej atëherë ndodhi që ata e dëmtuan atë qëllimisht. Dikush hyri në korije e tij natën dhe preu dhjetë bli të njomë për të bërë copa nga lëvorja e tyre. Kur Pachom kaloi këtë vend të nesërmen, ai pa diçka të bardhë që shkëlqente. Ndërsa u afrua, pa trungjet e qëruara të shtrirë në tokë, vetëm trungjet që dilnin akoma nga toka. Nëse hajduti të paktën kishte prerë trungjet më të jashtme nga shkurret dhe do të linte ato të mesit! Por jo: ai do të kishte ikur të gjithë njëri pas tjetrit. Pachom u zemërua.


“Sikur ta dija kush ishte! Do të doja t'i jepja një mësim të duhur! "Ai mendoi për një kohë të gjatë dhe më në fund tha me vete:" Nuk mund të ketë qenë askush tjetër përveç Semjonit. "

Ai shkoi në Semyon, kërkoi në gjykatën e tij, por nuk gjeti asgjë; kishte vetëm një argument. Pachom tani ishte gjithnjë e më i bindur se Semyon ishte fajtori. Ai ngriti një proces gjyqësor. Gjyqi erdhi dhe gjyqtarët duhej të shfajësonin Semyon pasi nuk kishte prova për fajësinë e tij. Në këtë Pachom u zemërua edhe më shumë dhe ai filloi një grindje me Schulzen dhe gjykatësit. Ai u tha atyre: "Ju jeni në betejë me hajdutët. Po të ishe i mirë, nuk do ta shfajësoje hajdutin! "


Tani Pachom ishte në mosmarrëveshje me gjykatësit dhe fqinjët. Fshatarët e kërcënuan atë me gjelin e kuq. Kështu që Pachom kishte hapësirë ​​të mjaftueshme në tokën e tij, por komuniteti po bëhej shumë i ngushtë për të.


Rreth asaj kohe u përfol se shumë fermerë po migronin më në lindje. Dhe Pachom tha me vete: “Nuk kam nevojë të emigroj vetë, sepse edhe këtu kam tokë të mjaftueshme; por nëse dikush nga fqinjët dëshironte të emigronte, do të ishte më i gjerë këtu. Unë do të blija tokën e emigrantëve dhe do të rrumbullakosja pasuritë e mia; Do të isha shumë më komode atëherë, sepse tani është vërtet shumë e ngushtë! "


Çfarë duhet të mundoj në këtë pikë të ngushtë kur mund të jetoj shumë më mirë diku tjetër?

Një herë, kur Pachom ishte ulur në shtëpi, një fshatar duke kaluar e trokiti mbi të. Pachom i dha lagjet për natën, i dha ushqim dhe pije dhe e pyeti nga po vinte. Fermeri tha se ai erdhi nga rajoni i Vollgës së ulët, ku ishte në punë. Një fjalë çoi në një tjetër dhe fermeri foli për situatën e emigrantëve në atë zonë. Shumë njerëz nga fshati i tij janë zhvendosur atje; ata u pranuan në komunitet pa vështirësi dhe toka iu caktua secilit nga dhjetë Dessjatinen. Toka atje është shumë pjellore: një kal mund të fshihej mes kallinjve të misrit dhe pesë grushta veshësh do të jepnin një tufë. Një fermer i varfëruar plotësisht dhe kishte ardhur duarbosh tani zotëron gjashtë kuaj dhe dy lopë.


Zemra e Pachomit u dogj. Ai tha me vete: “Çfarë duhet të mundoj në këtë pikë të ngushtë kur mund të jetoj shumë më mirë diku tjetër? Unë dua të shes pronën time këtu dhe të përdor të ardhurat për t'u vendosur atje atje. Sepse këtu në një vend të ngushtë nuk ke asgjë tjetër përveç telashe. Thjesht më duhet të shkoj vetë atje së pari dhe ta shoh një nga afër çështjen ".

Kur mbaroi puna verore, Pachom u nis. Ai zbriti Vollgën për në Samara dhe eci rreth katërqind murtajë prej andej. Ai erdhi në zonë. Gjithçka ishte në rregull. Fermerët kishin shumë tokë atje. Secilit prej tyre iu caktuan dhjetë dessiatines dhe të huajt u pranuan në komunitet pa vështirësi. Por nëse keni sjellë edhe para me vete, mund të blini aq tokë sa të dëshironi përveç dhjetë desatatinave të përcaktuara; një Dessjatine nga toka më e mirë kushtoi vetëm tre rubla.


Kur Pachom njohu gjithçka në vend, ai u kthye në shtëpi në vjeshtë dhe filloi të shiste pronën e tij. Ai shiti tokën e tij për një fitim, shiti shtëpinë e tij dhe bagëtinë e tij, dha dorëheqjen nga komuniteti dhe u transferua në shtëpinë e tij të re me gruan dhe fëmijën e tij në pranverën e ardhshme.


Pachom erdhi në vendin e ri me familjen e tij dhe u pranua në komunitet në një fshat të madh. Ai i argëtoi pleqtë e kishës me copa dhe ata i siguruan të gjitha letrat e nevojshme. Ata e pranuan Pachom në komunitet dhe, meqenëse familja e tij përbëhej nga pesë persona, i dhanë pesëdhjetë dessiatines tokë në fusha të ndryshme; ai gjithashtu mori një pjesë të kullotave. Pachom u rrit dhe bleu bagëti. Tani ai kishte tre herë më shumë tokë se më parë vetëm në tokë të caktuar; ishte tokë e mirë, pjellore. Prandaj, ai mund të jetonte dhjetë herë si më parë. Ai kishte tokë të punueshme dhe kullota të mjaftueshme dhe mund të mbante bagëti sa të donte.


Tani ai zotëronte tre herë më shumë tokë se më parë vetëm në tokë të caktuar.

Në fillim, ndërsa ishte duke u vendosur, gjithçka iu duk e shkëlqyeshme; por pasi ai kishte punuar për një kohë, e gjeti atë edhe këtu shumë të ngushtë. Në vitin e parë Pachom mbolli grurë në tokën e caktuar për të, dhe kjo bëri shumë mirë. Tani ai ndjeu dëshirën të mbillte më shumë grurë, por toka e ndarë nuk ishte më e mjaftueshme. As nuk ishte e cilësisë së kërkuar. Në atë zonë, gruri mbillet në tokë të re stepash ose fusha djerrë. Ju e mbillni atë vetëm për një ose dy vjet dhe më pas e lini tokën të vjeshtë derisa të rritet përsëri me bar stepë. Një vend i tillë gjeti shumë dashnorë, por nuk mund të mjaftojë për të gjithë. Kjo gjithnjë nxiti argumente; fshatarët më të pasur kultivonin tokën e tyre dhe më të varfërit i jepnin me qira tregtarëve për të paguar taksat e tyre me qiranë. Pachom gjithashtu dëshironte më shumë nga ky vend. Vitin tjetër ai shkoi në qytet dhe dha me qira tokën nga një tregtar për një vit. Ai e mbolli atë, gruri lulëzoi, por fusha ishte shumë larg fshatit: ai duhej të ngiste një pesëmbëdhjetë murtajë të plotë. Ai pa që fermerët më të pasur në zonë jetonin si pronarë tokash në ferma individuale dhe po pasuroheshin nga viti në vit. "Nëse mund të blija një tokë më shumë për të trashëguar dhe zotëruar," mendoi me vete, "do të ndërtoja edhe një pronë si ajo! Atëherë do të kisha gjithçka së bashku. ”Dhe tani Pachom mendoi se si mund të merrte tokë trashëgimore.

Kështu kaluan tre vjet. Pachom dha tokën me qira dhe rriti grurë. Vitet ishin të mira, gruri lulëzoi dhe Pachom kishte ca para për të kursyer. Ai mund të kishte jetuar shumë mirë ashtu, por e bezdisi që duhej të nënshkruante qira të reja çdo vit. Sa herë që kishte shumë telashe: nëse kishte tokë veçanërisht të mirë për të dhënë me qira diku, fermerët nga e gjithë zona u turrën mbi të dhe rrëmbyen gjithçka nga hunda e tij në mënyrë që ai të mos mbillte asgjë. Në vitin e tretë ai dhe një tregtar morën me qira tokën e kullotës nga fermerët; ata tashmë e kishin pluguar kur fshatarët filluan papritmas një proces gjyqësor dhe kështu të gjitha përpjekjet humbën. "Po të kisha tokë timen," mendoi ai, "nuk do të duhej të përkulem para askujt dhe nuk do ta kisha këtë telashe".


Po të kisha një tokë time, nuk do të kisha nevojë të përkulem para askujt dhe nuk do ta kisha këtë telashe.

Tani Pachom filloi të pyeste se ku mund të blinte tokë për të trashëguar dhe zotëruar. Ai u ndesh me një fermer i cili vetëm pak kohë më parë kishte blerë pesëqind deshatina por ishte në gjendje të keqe dhe duhej ta shiste tokën me çmim të ulët. Pachom negocioi me fermerin. Ata tregtonin para dhe prapa për një kohë të gjatë dhe më në fund ranë dakord për shumën e një mijë rublave, gjysma e të cilave duhej të paguhej me këste. Marrëveshja ishte gati kur një ditë një tregtar kalimtar ndaloi nga Pachom për të ushqyer kuajt e tij. Ata pinë çaj dhe filluan të flasin. Tregtari tha se ai vinte nga vendi i largët Bashkir. Ai do të kishte blerë pesë mijë Dessiatins tokë atje nga Bashkirs, e gjithë gjë do të kushtonte vetëm një mijë rubla. Pachom filloi ta pyeste. Tregtari tha: «Unë e mora tokën kaq lirë sepse u kisha dhënë dhurata pleqve të bashkësisë më parë: ata morën qilima dhe kaftanë prej meje për rreth njëqind rubla, një kuti çaj dhe unë u dhashë raki atyre që pinin raki. Në këtë mënyrë unë mora Dessjatine për njëzet kopekë ".


Ai i tregoi atij marrëveshjen e blerjes dhe tha: "Toka është në një lumë dhe është një vend i mirë me stepë".


Pachom e pyeti më tej dhe tregtari tha: «Atje ka aq shumë tokë sa nuk mund ta rrotullosh brenda një viti. Gjithçka është e Bashkirs. Njerëzit janë të shurdhër si deleje. Ju mund ta merrni tokën prej tyre pothuajse falas ".


"Epo," mendon Pachom, "pse duhet të blej pesëqind dessiatines për mijë rublat e mia dhe të vë një borxh në qafën time kur mund të marr shumë më shumë për të njëjtat para?"


Njerëzit janë të shurdhër si deleje. Ju mund ta merrni tokën prej tyre pothuajse falas.

Pachom pyeti se si të shkonte në Bashkirs; Tregtari nuk ishte zhdukur kur ai filloi të përgatitej për udhëtimin. Ai ia besoi gjithë biznesin gruas së tij dhe mori një nga shërbëtorët e tij me vete në udhëtim. Ata hipën në qytet së pari dhe blenë një kuti çaji, dhurata dhe raki - të gjitha siç kishte thënë tregtari. Ata vozisnin dhe ngisnin makinën dhe mbuluan rreth pesëqind gërmadha. Ditën e shtatë ata erdhën në kampin Bashkir. Çdo gjë ishte me të vërtetë ashtu siç kishte thënë tregtari. Bashkirët jetojnë në stepë, buzë lumit, në çadra të bëra me ndjerë. Ata nuk bëjnë fermë ose nuk hanë bukë. Tufat e bagëtive dhe kuajve kullosin në stepë. Kollotat janë të lidhura pas çadrave, dhe maret drejtohen drejt tyre dy herë në ditë. Mares janë mjelur dhe kumys bëhen nga qumështi. Gratë trazojnë kumys dhe bëjnë djathë prej tyre; por burrat nuk bëjnë asgjë tjetër përveç se pinë kumys dhe çaj, hanë mish deleje dhe i fryjnë flautës. Ata janë të gjithë njerëz të shëndetshëm, argëtues që bëjnë parti gjatë gjithë verës. Njerëzit janë plotësisht të pashkolluar, nuk kuptojnë rusisht, por janë shumë miqësorë.


Pachom mori dhuratat që kishte sjellë nga makina e tij dhe i shpërndau. Të gjithë morën një dhuratë dhe pak çaj.

Bashkirsit mezi e kishin parë Pachom kur të gjithë dolën nga çadrat e tyre dhe rrethuan mysafirin. Midis tyre ishte edhe një përkthyes. Pachom e bëri atë t'u tregonte njerëzve se ai kishte ardhur për vendin. Bashkirët ishin shumë të lumtur për këtë; e morën për dore, e çuan në një tendë të bukur, e ulën mbi qilima dhe jastëkët poshtë, pastaj të gjithë u ulën në një rreth dhe e argëtuan me kumys dhe çaj. Ata gjithashtu therën një dele dhe i dhanë mishin për të ngrënë. Pachom mori dhuratat që kishte sjellë nga makina e tij dhe i shpërndau midis Bashkirëve. Të gjithë morën një dhuratë dhe pak çaj. Bashkirët ishin të lumtur. Ata biseduan për një kohë të gjatë në dërdëllisjen e tyre dhe pastaj e lanë përkthyesin të fliste.


"Ata ju bëjnë me dije," tha përkthyesi, "se ata ju kanë dashur dhe se është zakon ynë që çdo mysafiri të bëjmë çdo favor dhe t'u japim atyre dhurata në këmbim të dhuratave të tyre. Na bëtë dhurata; na tregoni se çfarë ju pëlqen më shumë nga pasuria jonë, në mënyrë që ne t'jua japim juve. ""Më pëlqen më shumë vendi yt", u përgjigj Pachom. “Tightshtë ngushtë në shtëpi dhe dyshemeja është ezauruar; por ju keni shumë tokë dhe toka është më e mirë sesa kam parë ndonjëherë më parë ".


Përkthyesi e përktheu atë. Bashkirs folën përsëri për një kohë të gjatë. Pachom nuk kuptonte asnjë fjalë për këtë, por pa që ata ishin shumë qesharakë: ata bërtisnin dhe qeshnin. Pastaj ata heshtën përsëri, të gjithë shikuan Pachom dhe përkthyesi tha:


“Ata ju bëjnë me dije se janë të gatshëm t'ju japin aq tokë sa dëshironi për mirësinë tuaj. Thjesht tregoni me dorën tuaj se cili vend ju pëlqen më shumë dhe është i juaji ".

Ata biseduan për pak kohë dhe dukej se ishin futur në një grindje. Pachom pyeti për çfarë po grindeshin. Dhe përkthyesi tha:


“Disa thonë që së pari duhet të pyesni plakun dhe të mos jepni asgjë pa lejen e tij; Por të tjerët mendojnë se dikush mund të vendosë pa të ".


Ndërsa Bashkirët po grindeshin, papritmas një burrë me kapelë leshi dhelpre hyri në çadër. Të gjithë heshtën dhe u ngritën në këmbë. Dhe përkthyesi tha:


"Eshtë vetë më i vjetri!"


Pachom nxori menjëherë kaftanin më të bukur dhe ia paraqiti plakut; ai gjithashtu i dha pesë paund çaj. Plaku pranoi dhuratat dhe u ul në vendin e nderit. Bashkirët menjëherë filluan t'i tregonin diçka. I madhi i dëgjoi, tundi kokën se duhet të heshtin dhe i tha Pachom në rusisht:

"Epo, nuk e kam problem. Merrni tokë atje ku ju pëlqen; kemi mjaft atje ".

Pachom mendoi, “Çfarë do të thotë që unë mund të marr aq sa më pëlqen? Ju duhet ta zgjidhni atë me shkrim disi. Përndryshe ju mund të thoni sot që është e imja dhe ma hiqni nesër ".


"Faleminderit për fjalët e mira", tha ai. “Ju keni shumë tokë dhe mua më duhet vetëm pak. Por duhet të di saktësisht se cila pjesë është e imja. Duhet ta shënoni disi dhe ta shkruani në emrin tim. Zoti është Zot i jetës dhe i vdekjes. Ju jeni njerëz të mirë dhe më jepni tokën; por mbase fëmijët e tu do të vijnë një ditë dhe do ta heqin nga unë ".


"Keni të drejtë", u përgjigj plaku, "gjithashtu mund ta rregulloni me shkrim".


Pachom vazhdoi:


“Kam dëgjuar që një tregtar të vizitoi ditën tjetër. Ju gjithashtu i keni dhënë atij një tokë dhe keni nënshkruar një traktat për të; Do të doja ta bëja edhe në atë mënyrë ".

I madhi kuptonte gjithçka."Dikush mund ta bëjë këtë," tha ai, "ne gjithashtu kemi një nëpunës; ne duam të shkojmë në qytet dhe të vulosim gjithçka ".


"Dhe çfarë çmimi e kërkoni?", Pyeti Pachom.


"Ne kemi vetëm një çmim: një mijë rubla në ditë." Pachom nuk e kuptoi.


“Çfarë lloj mase është dita? Sa Dessjatinen ka? "


"Ne nuk dimë si të llogarisim ashtu", u përgjigj plaku.


“Ne shesim kështu: Sa tokë mund të rrethosh brenda një dite, kjo është e jotja. Dhe një ditë kushton një mijë rubla ".


Çuditej Pachom.

"Në një ditë," tha ai, "mund të shkosh rreth një pjese shumë të madhe toke".


Më i vjetri qeshi:


“Po, dhe gjithçka duhet të jetë e juaja! Por ne bëjmë një kusht më shumë: Nëse nuk ktheheni në vendin nga keni filluar të njëjtën ditë, paratë tuaja kanë skaduar ".


"Si do ta mësosh përmendësh rrugën që shkova?", Tha Pachom.


“Shumë e thjeshtë: ne do të rreshtohemi në vendin që ju zgjidhni dhe do të presim derisa të keni anashkaluar një pjesë të tokës. Ju merrni një shat me vete dhe vendosni shenja kufiri aty ku është e nevojshme: ju gërmoni lëndinën në cepa, dhe ne do të lërojmë nga një shenjë në tjetrën me parmendën. Ju mund të bëni një rreth sa më të madh që dëshironi, por duhet të ktheheni në të njëjtin vend nga keni filluar para perëndimit të diellit. Gjithçka që keni anashkaluar është e juaja! "

Pachom ishte i lumtur. Ata vendosën të dilnin herët në mëngjes. Ata biseduan për pak kohë, pinë kumys, hëngrën mish deleje dhe pinë çaj. Kështu që ishte natë. Bashkirs përgatitën një shtrat për Pachom në një jastëk poshtë dhe u ndanë. U ra dakord të largoheshim herët në mëngjes, në mënyrë që të arrinim vendin para lindjes së diellit.


Pachom u shtri në shtratin e tij, por nuk mund të flinte. Ai gjithmonë duhej të mendonte për vendin e tij.

Pachom u shtri në shtratin e tij, por nuk mund të flinte. Ai gjithmonë duhej të mendonte për vendin e tij: “Unë do të marr një tokë të mirë në shtëpi. Unë lehtë mund të bëj pesëdhjetë weres në një ditë. Ditët tani janë aq të gjata sa vitet; dhe ka shumë tokë në një rreth prej pesëdhjetë versesh! Unë dua të shes tokën më të varfër ose t'ua jap me qira fermerëve, atë më të mirën e mbaj për vete. Unë i marr vetes dy ekipe qe dhe mbaj dy shërbëtorë të tjerë; Unë dua të kultivoj rreth pesëdhjetë dessiatines dhe le të bagëtinë time të kullotin në pjesën tjetër të tokës. "Pachom ra në gjumë pak para dritës së diellit. Dhe ai pa një ëndërr. Ai ishte shtrirë, ai ëndërroi, në të njëjtën tendë dhe dëgjoi dikë duke qeshur me të madhe jashtë. Duke dashur të shihte kush ishte, ai u ngrit, doli dhe pa plakun e Bashkirëve të ulur para çadrës. Ai e mbajti barkun me të dy duart dhe u tund me të qeshura. Pachom u ngjit tek ai dhe e pyeti: "Me çfarë po qesh?" Por nuk ishte më i vjetri, por tregtari që e kishte vizituar së fundmi dhe i kishte treguar për vendin Bashkir. Ai e pyeti tregtarin: "A keni qenë këtu për një kohë të gjatë?" Tani nuk ishte fare tregtari, por ai fermeri nga rajoni i Vollgës që i kishte ardhur në atdheun e tij të vjetër. Dhe papritmas Pachom pa që nuk ishte fare bujku, por djalli vetë, me brirë dhe thundra. Djalli qeshi dhe para tij qëndroi një burrë, zbathur, i veshur vetëm me një këmishë dhe pantallona. Pachom vështroi më nga afër: çfarë lloj personi mund të ishte? Dhe ai pa - njeriu kishte vdekur dhe nuk ishte askush tjetër veç tij. Pachom u trondit dhe u zgjua. Kur ishte plotësisht zgjuar, ai tha me vete: “Çfarë ëndrrash ka!” Ai vështroi përreth dhe pa nga dera e hapur që ishte tashmë ditë. "Unë duhet t'i zgjoj njerëzit," mendoi ai, "sepse është koha të largohem." Pachom u ngrit, zgjoi shërbëtorin e tij, i cili ishte duke fjetur në makinë, e urdhëroi të mbërthente dhe shkoi të zgjonte Bashkirët.


"Eshtë koha", tha ai, "të dal në stepë për të matur tokën time".


Bashkirët u ngritën dhe u mblodhën para çadrës; erdhi edhe më i vjetri. Ata filluan të pinin përsëri kumys dhe ofruan çaj pachom; por ai nuk donte të humbte asnjë kohë.


"Nëse duam të dalim, duhet ta bëjmë menjëherë," tha ai, "sepse është koha!"


Bashkirsit u bënë gati, u nisën dhe hipën pjesërisht në makinë, pjesërisht ata hipën krahas. Pachom voziti me shërbëtorin në makinën e tij; ata gjithashtu morën shat me vete. Ndërsa hynin në stepë, lindja u bë e kuqe. Ata çuan një kodër, një shichan, siç quhet në gjuhën Bashkir, zbritën nga kuajt dhe vagonat e tyre dhe u bashkuan në një vend. I madhi u ngjit në Pachom, drejtoi dorën dhe tha:


“E gjithë kjo tokë, me sa mund ta shihni, është e jona. Tani zgjidhni një pjesë sipas shijes tuaj ".

Sytë e Pachomit digjeshin nga nevoja; nuk ishte gjë tjetër veçse stepë e mirë, e lëmuar si pëllëmba e dorës, e zezë si farat e lulekuqes; Lloje të ndryshme bari u rritën në depresione, duke arritur deri në gjoks.


Më i madhi hoqi kapelën e tij të leshit të dhelprës dhe e vuri në dysheme.


"Kjo duhet të jetë shenja jonë," tha ai. “Ju duhet të dilni nga këtu dhe të ktheheni përsëri këtu. Ajo që shmangni është e juaja ".


Pachom nxori paratë e tij nga xhepi, i vuri në kapak, hoqi kaftanin dhe mbajti vetëm të brendshmet.

Pachom nxori paratë e tij nga xhepi, i vuri në kapak, hoqi kaftanin dhe mbajti vetëm të brendshmet. Ai shtrëngoi rripin më fort rreth trupit, futi pak thes bukë në gji, lidhi një shishe kungulli me ujë në brez, ngriti lart e çizmet lart, u zgjat, mori shatin nga duart e shërbëtorit dhe qëndroi gati për të marshuar atje. Ai ende po pyeste se cilin drejtim të merrte - sepse toka ishte me të njëjtën cilësi kudo. Më në fund ai tha me vete: “Në të vërtetë nuk ka rëndësi; Unë po i afrohem lindjes së diellit. ”Ai qëndroi me fytyrë nga lindja, u zgjat dhe priti që buza e diskut diellor të shfaqej. "Nuk dua të humb asnjë kohë", tha me vete; "Për sa kohë që është akoma e freskët, është shumë më lehtë." Rrezet e para të diellit mezi kishin qëlluar nga buza e qiellit kur Pachom vuri shatën në shpatullën e tij dhe hyri në stepë.


Pachom nuk shkoi shumë shpejt ose shumë ngadalë. Kur ai kishte ecur disa milje, ai hapi një vrimë dhe grumbulloi disa copa terreni mbi njëri-tjetrin në mënyrë që shenja të mund të shihej nga larg. Pastaj ai vazhdoi. Gjymtyrët e tij ishin bërë më fleksibile me lëvizjen. Ai po fillonte të merrte vrull dhe po shpejtonte ritmin e tij. Ai shkoi pak më tej dhe pastaj hapi vrimën e dytë.


Pachom vështroi përreth. Në dritën e diellit ai mund të shihte kodrën mirë, njerëzit dhe madje edhe shkëlqimin e rrotave të mbushura me hekur. Pachom vlerësoi se distanca që kishte përshkuar ishte pesë pesha. Ishte bërë më e ngrohtë për të; kështu që ai gjithashtu hoqi petkun e tij, e hodhi mbi supe dhe vazhdoi. Tani po bëhej nxehtë. Ai vështroi diellin - ishte ora për të bërë një meze të lehtë. "Tani sapo ka kaluar një e katërta e ditës së punës", mendoi Pachom. “Stillshtë ende shumë herët për tu kthyer. Unë thjesht dua të heq çizmet. ”Ai u ul, hoqi çizmet, i lidhi në brez dhe vazhdoi tutje. "Unë dua të shkoj në pesë werst dhe pastaj të kthehet majtas. Këtu toka është shumë e mirë; do të ishte për të ardhur keq nëse do të doja të kthehesha këtu. Sa më larg të shkoj, aq më mirë duket toka. "Ai eci drejt përpara për një kohë dhe vështroi përreth: kodra mezi dukej; njerëzit në të dukeshin si milingona dhe rrotat e kamionëve mezi shkëlqenin në diell.


Sa më shumë të shkoj, aq më mirë duket vendi.

"Në këtë drejtim," tha Pachom me vete, "unë kam mjaft; tani eshte koha te kthehemi! Jam zhytur në djersë. Unë dua të pi pak ujë. ”Ai u ndal, hapi një vrimë pak më të madhe, shtroi lëndinat njëra mbi tjetrën, lidhi shishen e kungullit nga rripi, piu dhe pastaj u kthye fort në të majtë. Ai shkoi dhe shkoi, u gjend në një bar të gjatë; por po nxehej.


Pachom filloi të ndjehej i lodhur; ai shikoi diellin dhe pa që ishte vetëm mesditë. "Epo, tani mund të pushoj vërtet!" Pachom ndaloi dhe u ul. Ai hëngri bukë dhe piu ujë, por nuk u shtri sepse tha me vete: “Nëse shtrihem, mund të biem në gjumë papritur.” Ai u ul për pak kohë dhe më pas vazhdoi tutje. Në fillim ecja ishte e lehtë për të, sepse dreka e kishte forcuar. Por ishte shumë nxehtë për të dhe ai gradualisht po flinte. Por ai shkoi përpara me forcë dhe mendoi: "Përpjekja është e shkurtër, por jeta është e gjatë".


Pasi ai kishte udhëtuar një rrugë të gjatë në këtë drejtim, gjithashtu, ai donte të kthehej përsëri majtas; por më pas ai u ndesh me një luginë të lagur; ishte turp të hiqje dorë prej tyre. Ai mendoi me vete, "Li duhet të lulëzojë këtu." Dhe vazhdoi në të njëjtin drejtim. Kështu që ai gjithashtu përfshiu vendin e lagur në rrethin e tij, hapi një vrimë tjetër dhe bëri këndin e dytë. Pachom vështroi prapa në kodër: ishte bërë mjegull, ajri dukej se dridhej nga shkëlqimi i diellit dhe përmes mjegullës mezi i shihje njerëzit në kodër.


"Unë i bëra dy faqet e para shumë të gjata," tha Pachom me vete, "faqja e tretë duhet të jetë më e shkurtër".


Ai eci më shpejt tani për të ecur në anën e tretë të sheshit. Ai vështroi diellin: po afrohej pranë Vespers. Në anën e tretë, megjithatë, ai mezi kishte mbuluar dy vend, dhe kishin mbetur akoma pesëmbëdhjetë weres në pikën e fillimit.


Ai eci më shpejt tani për të ecur në anën e tretë të katerkendshit.

"Jo," tha ai me vete, "nuk funksionon kështu: edhe nëse rezulton të jetë një copë e shtrembër, unë duhet të shkoj drejt e drejt qëllimit. Se thjesht nuk merr shumë! Unë tashmë jam mjaftuar. ”Pachom hapi një vrimë shpejt dhe eci drejt e në drejtim të kodrës.


Kështu që Pachom po ecën drejt kodrës dhe ecja bëhet gjithnjë e më e vështirë për të: ai djersitet, këmbët e tij të zhveshura janë të mavijosura dhe nuk duan më t'i binden atij. Ai do të donte të pushonte pak, por nuk i lejohet më, përndryshe nuk mund të kthehet para perëndimit të diellit. Dielli nuk pret dhe vazhdon të fundoset.


“A nuk bëra një gabim dhe i vodha shumë tokë vetes time? Sikur të mos vija shumë vonë! "


Ai shikon tani në kodër, tani në diell: është ende një rrugë e gjatë për në destinacion, por dielli është tashmë afër buzës së stepës. Pachom ecën me përpjekje të mëdha dhe gjithnjë i përshpejton hapat e tij. Ai shkon dhe shkon, por distanca mbetet gjithnjë e njëjtë; tani ai fillon të vrapojë. Ai hedh poshtë ndërresën, çizmet, shishen e kungullit dhe kapelën, duke mbajtur vetëm shatin për t’u mbështetur.


"Bravo!" Bërtet plaku. "Ju fituat shumë tokë".

"Oh i dashur", thotë ai me vete, "isha shumë lakmitar, e prisha të gjithë, nuk do të jem atje para perëndimit të diellit." Frika ia heq frymën. Ai drejton atë që mund të drejtojë; Këmisha dhe pantallonat ngjiten në trupin e tij, goja e tij është e thatë, gjoksi i tij funksionon si shakull e një farkë, zemra e tij bie, dhe këmbët e tij nuk duan ta mbajnë atë dhe shtrëngohen. "Se unë thjesht nuk vdes nga sforcimi!" Ai mendon me frikë. Ai ka frikë nga vdekja, por nuk mund të qëndrojë më në vend.


"Unë kam vrapuar deri tani," mendon ai, "dhe nëse ndalem tani, njerëzit do të më quajnë budalla!"


Ai vrapon dhe vrapon, pothuajse arrin në kodër dhe dëgjon Bashkirët që e shtyjnë me britma dhe britma. Zemra i digjet edhe më shumë nga kjo britmë. Pachom vrapon me forcën e tij të fundit, por dielli tashmë ka arritur buzë stepës, duket i madh dhe i kuq në gjak përmes mjegullës. Mund të kalojë në çdo moment. Por ai nuk ka pse të ecë larg. Pachom sheh njerëzit që qëndronin në kodër; ata i bëjnë me dorë dhe e nxisin të vazhdojë. Ai gjithashtu sheh kapelën e leshit të dhelprës në tokë, sheh paratë e tij të shtrira mbi të, sheh plakun të ulur në tokë dhe duke mbajtur barkun me të dy duart. Pachom mendon për ëndrrën e tij. Ai thotë me vete:


“Tani kam shumë tokë; por nëse është Zoti i destinuar që unë të jetoj në të? Mjerisht! Jam shkatërruar, nuk mund të arrij më në kodër ... "


Pachom shikon prapa në diell: ai tashmë po prek tokën dhe një pjesë e buzës së saj tashmë është prerë. Pachom mbledh forcën e fundit, përkulet përpara me të gjithë trupin në mënyrë që këmbët e tij mezi të mbajnë lart. Ndërsa Pachom arrin në kodër, papritmas errësohet. Ai shikon prapa - dielli tashmë është perënduar. Pachom rënkon: "Të gjitha përpjekjet e mia ishin të kota!" Ai dëshiron të ndalet, por ende dëgjon britmat e Bashkirëve. Atij i shkon mendja se vetëm poshtë tij i duket sikur dielli tashmë është perënduar; ju ende mund t'i shihni nga kodra. Pachom merr frymë dhe vrapon lart në kodër. Stshtë akoma dritë lart. Ai arrin majën dhe sheh kapelën. Plaku ulet para kapeles, tundet nga e qeshura dhe mban barkun me duar. Përsëri Pachom mendon për ëndrrën e tij. Ai rënkon, këmbët e tij shtrëngohen dhe ai bie, por vetëm prek kapakun me të dy duart.


"Bravo!" Bërtet plaku. "Ju fituat shumë tokë".


Shërbëtori i Pachom erdhi duke vrapuar për ta marrë, por Pachom kishte vdekur dhe gjaku i dilte nga goja. Bashkirët klikuan në gjuhët e tyre dhe shprehën keqardhje.

Shërbëtori mori shatin, hapi një varr për Pachom saktësisht për aq kohë sa copa e tokës që ai mbuloi me trupin e tij, nga këmba në kokë - gjashtë kubitë - dhe e gërvishti atë.

 

Fisnik Komoni është Inxhinier ndërtimi, këshillues financiar dhe profesinal, investor në patundshmëri si dhe këshillues për ushqim dhe shëndet të përgjithshëm” i trajnuar dhe çertertifikuar nga Akademia e Mjekësisë Natyrore (AKN - Akademie der Naturheilkunde) në Zvicërr.
33 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

Bukuria e harmonia në shumëllojshmëri

Artikull nga libri "Bisedat e Parisit" nga 'Abdu'l-Bahá Krijuesi i gjithçkaje është një Pikërisht nga ky Krijues ka ardhur në ekzistencë gjithë krijimi dhe Ai është i vetmi synim drejt të cilit prire

Pse edukimi financiar është i rëndësishëm

Përveç arsimit mendor dhe shëndetësor, unë gjithashtu e shoh shumë të rëndësishme edukimin financiar! Në shkollën tradicionale, për fat të keq, njeriu edukohet vetëm mentalisht. Asnjëherë nuk flitet p

Idetë e mira duhen vënë në veprim

Artikull nga libri "Bisedat e Parisit" nga 'Abdu'l-Bahá Në gjithë botën njeriu dëgjon të lavdërohen thëniet e bukura dhe të admirohen idetë fisnike. Të gjithë njerëzit thonë se u pëlqen e mira dhe s

bottom of page