top of page
Suche
  • AutorenbildFisnik Komoni

Pse edukimi financiar është i rëndësishëm


Përveç arsimit mendor dhe shëndetësor, unë gjithashtu e shoh shumë të rëndësishme edukimin financiar!


Në shkollën tradicionale, për fat të keq, njeriu edukohet vetëm mentalisht. Asnjëherë nuk flitet për edukim shpirteror dhe financiar. Por këto lloje të edukimit janë thelbësore në jetën e njeriut në mënyrë që të zhvillohen në një qenie të plotë njerëzore.


Të kemi nën kontroll financat tona dhe të përdorim paratë me ndjeshmëri është një kulturë dhe shembull. Edhe për fëmijët tanë. Të qenit ekonomik është baza e mirëqenies njerëzore. Ai i cili shpërdor është gjithmonë ne krizë. Shpërdorimi është një mëkat i pafalshëm për të gjithë.


Shumë njerëz fitojnë shumë para, por kjo nuk do të thotë që ata janë të arsimuar mirë financiarisht. Sepse nuk ka rëndësi sa para mund të fitosh, por sa mund të mbash!


Shpesh njerëzit lodhen duke vrapuar pas parave! Ashtu si një mi qe rrotullohet ne rrethrrotullim! Duken shumë të pasura nga jashtë, por brenda tyre janë të vdekur të lodhur dhe të rraskapitur mendërisht. Pse? Për shkak se ata shpenzojnë paratë e tyre panevojshme per gjera te gabuara (për shkak të mungesës së edukimit financiar), si p.sh. 2 ose 3 makina të shtrenjta, shtëpi e madhe e zbukuruar, pushime të shtrenjta etj. Papritur kur plaken ata detyrohen të bëjnë punën që jo deomos e duan. Kjo sepse kostoja e pagesave të shpenzimeve te tyre vazhdojn. Ata janë të detyruar të qëndrojnë atje, sepse duhet të paguajnë familjen, fëmijët, hipotekën dhe faturat e tjera!


Dhe nëse i pyet këta njerëz pse nuk bëjnë diçka tjetër, ata thonë: Unë nuk mund ta tja ofroj vetit kete sepse kam kaq shumë kosto, fëmijët së shpejti do të duhet të shkojnë në shkollë, etj. Dhe në një moment kur stresi bëhet edhe më i dukshëm trupi i tyre lodhet gjithashtu dhe fillon të shkaktojë probleme. Ata fitojnë shumë para për shkak të aftësimit të tyre profesional (atë që mësoni në shkollat ​​tradicionale), por me kalimin e kohës zemërohen emocionalisht dhe të vdekur shpirtërisht dhe së shpejti edhe fizikisht. Dhe në vitet më të mira (rreth 50 ose më shumë) ata janë fizikisht dhe mendërisht në tokë ose mbase tashmë të vdekur, ku fëmijët zakonisht kane më së shumti nevoje per prindërit të tyre, ku ata do të ishin gati për një fazë tjetër të jetës. Dhe kjo është e trishtueshme!


Mirpo, nesu ju vetë e kujdeseni edhe per edukimin financiar që në moshë të re, bëni investime që janë me të vërtetë investime (pasuri të paluajtshme, aksione, biznes, mallra ekonomike, etj) dhe jo shpenzime pa nevoje (kredi për vetura, shtëpi të shtrenjta të financuara me kredi, pushime të shtrenjta, etj.), jeni ekonomik me paratë, atëherë jeta bëhet më e lehtë. Ju nuk stresoheni shume, ju jeni atje për fëmijët tuaj dhe i edukoni si duhet ata  (nga edukimi i fëmijëve, varesisht se a eshte i mire apo i keq varet edhe e ardhmja e shoqërisë dhe e botës), mund të filloni shumë projekte të mira që janë të dobishme për shoqërin dhe bëni shumë, shumë gjëra të tjera të dobishme.


Por nëse jeni të zënë me gjëra materiale, të parëndësishme gjatë gjithë jetës suaj, atëherë askush nuk fiton asgje (as këta njerëz dhe fëmijët e tyre, as shoqërina).


Prandaj, është thelbësore qe paralelisht me edukimin profesional (në shkollat ​​tradicionale) që të edukoheni edhe financiarisht!

 

Fisnik Komoni është Inxhinier ndërtimi, këshillues financiar dhe profesinal, investor në patundshmëri si dhe këshillues për ushqim dhe shëndet të përgjithshëm” i trajnuar dhe çertertifikuar nga Akademia e Mjekësisë Natyrore (AKN - Akademie der Naturheilkunde) në Zvicërr.
19 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

Sa tokë i duhet njeriut?

Tregim nga Leo Tolstoi Motra e madhe nga qyteti vizitoi motrën e saj më të vogël në fshat. E moshuara ishte martuar me një tregtar në qytet dhe e vogla me një fermer në fshat. Motrat pinë çaj dhe bise

Ndërto tuba uji dhe mos baj kova uji

Na ishte njehere nje fshat i bukur. Aty mund te jetohej shume mire - mirpo kishte vetem nje problem: Nuk kishte uje ne kete fshat - përveç atëherë kur binte shi. Per ta zgjidhur kete problem njehere e

Pse shefat punësojnë punonjës?

Pse kjo eshte nje pyetje shume interesante dhe e rendesishme? Shume e thjeshte: Ti kupton qellimin se pse shefat shtojne numrin e punonjesve dhe kur ti nuk permbush kete qellim te shefit atehere ti nu

bottom of page