top of page
Suche
  • AutorenbildFisnik Komoni

Mikrobet (viruset, bakteret, parasitet) nuk vrasin


Njera nga shtyllat e besimit qe une i takoj eshte edhe kërkimi i pavarur i se vërtetës. Dhe ate per cdo gje, si per shendet, zot, financa e cfardo qofte!


Te pretendosh qe mikrobet (bakteriet, viruset apo parasitet) shkaktojne semundjet, eshte njesoj sikur te pretendosh qe mizat shkaktojnë mbeturina. E verteta bile eshte qe mikrobet ndihmojne ne sherimin e semundjeve apo se paku perhapjen e saj. Infekcionet jane njera nder proceset vetanake mbrojtese me te jashtëzakonshme te trupit. Gjate misionit te shpetimit sistemi jone imunitar lufton bakteret dhe viruset, te cilat jane futur ne nje trup te dobet fizikisht (si pasoje e ushqimit gabuar dhe menyres se gabuar te te jetuarit). Kjo lufte e sistemit imunitar kunder infekcioneve eshte e nje rendesie te madhe per restaurimin e funkcioneve trupore. Edhe pse keto dy fenomene (Mikrobet dhe sistemi imunitar) duken se jane kontradiktore, ato ne fakt nuk jane! Mikrobet shpërthejne mbeturinat, qe nje trup i mbushur plot me mbeturina (si pasoje e ushqimit gabuar dhe menyres se gabuar te te jetuarit) nuk mund ti largoj ato, kurse sistemi imunitar merret me eliminimin e toksinave qe shkaktojne mikrobet gjate punes se tyre.  Pra sistemi i forte imunitar eshte i domosdoshëm per te kontrolluar aktivitetin e mikrobeve dhe per ti larguar ato kur ato nuk nevojiten me.


Bakteret dhe viruset ngjitese normalisht shmangin nje mjedis i cili eshte i paster dhe i shendoshe sepse ne mjedise te tilla per bakteret dhe viruset nuk ka pune! Per kete shkak mikrobet nuk mund te behen vetem pergjegjes per shkaktimin e semundjeve! Kjo e vertete e thjeshte vertetohet nga fakti qe nese pershembull nga 100 njerez i ekspozohen te njejtit Virus, atehere vetem nje numer shume i vogel infektohen.


Hulumtimet e medicines moderne nuk jane mundur kurre ta kuptojne se nga kush shkaktohet ndjeshmeria e trupit ndaj nje virusi!


Teoria e mikrobeve qe shkaktojne semundjet, ne te cilen teori bazohet gati i tere sistemi i medicines moderne, u ngrit nga kemikanti frances Louis Pasteur (me shume nje bisnezmen se sa nje shkenctar) ne pjesen e dyte te shekullit 19. Edhe pse ne shtratin e tij te vdekjes ai e pranoj qe teorija e tij ishte e gabuar, kete teori tanime e kishte akceptuar gati e gjithe bota dhe kishte filluar ta zbatoj ate. Louis Pasteur me ne fund e kishte kuptuar qe mikrobet pa nje shkak te thelle nuk mund te shkaktojne infekcione. Ai e pranoi qe eshte mjedisi i berendesis se trupit (varesisht se a eshte i paster apo i piste) ai i cili vendos nese keto mikrobe shkaktojne infekcione. Kete te vertete para tij e kishin zbuluar tashme dy shkenctare te kohes se tij Antoine Beèchamp dhe Claude Bernard te cilet thane:


“Le microbe n’est rien, le milieu c’est tout”, cka do te thote: Mikrobi nuk eshte asgje, mjedisi eshte e gjitha. Me kete ata donin te thonin qe nje bakterie, nje virus apo nje parazit vetem atehere mund te jane te rrezikshem per trupin nëse ambienti apo mjedisi në trup favorizon dhe e lejon këtë. Ata thane qe shkaku primar i semundjes eshte brenda nesh, ajo eshte gjithmone ne brendesin tone. Ne jemi te ekzpozuar mikrovbeve 24 ore ne dite gjate gjithe jetes sone. Ne te vertete ne kemi me shume mikrobe ne trupin tone se sa qeliza. Kryesisht mikrobet ndihmojne ne tretjen e ushqimeve dhe prodhimin e substancave si vitamina B12, e disa te tjere ndihmojne në largimin e mbeturinave. Puna e Antoine Beèchamp tregoi qe trupi yne prodhon me shume mbeturina per mikrobet nese ekuilibri Acid-Baze ne trup (vlera pH) zhvendoset ne anen e Acideve (thartinave) dhe keshtu rreziku per tu semure rritet. Pra vlera e pH-s se trupit zhvendoset nga Alkaline ne Acidike si pasoje e menyres se gabuar te te ushqyerit dhe te te jetuarit. Resultati eshte nje krize toksike (semundje) e cila nuk eshte asgje tjeter se perpjekje e trupit te kthehej veteveten ne gjendjen alkaline.


Infekcionet jane nje nga metodat me efektive qe perdore trupi per tu larguar nga kriza toksike. Mirpo kur sistemi imunitar eshte aq i dobesuar aq shume (si pasoje e kequshqyerjes) sa qe nuk ka aftesi rikuperuese, sikur ishte rasti ne mesjete (apo edhe ne ditet e sotme aktuale te virusit), ku murtaja mbyste me miliona njerez, si pasoje e mungeses se ushqimit kualitativ dhe sistemit imunitar te dobet. Mikrobet degjenerohen vetem kur shkalla toksike e trupit eshte ekstrem e larte. 


Pra kjo do te thote qe nje mikrob normalisht nuk mund ta semurin njeriun. Njeriu semuret vetem atehere kur mjedisi i brendshem i trupit te tij behet aq i piste (si pasoje e ushqimit te gabuar dhe menyres se gabuar te te jetuarit) duke ju ofruar mikrobeve kushte te favorshme per rritjen e tyre, gjersa mikrobet e dobishme me kohe zbrapsen dhe zvogelohen ne numer. 


Qe kjo te kuptohet me mire le ta marrim nje shembull:


Paramendoni nje firme te madhe. Cdo gje shkon perfekt. Punonjesit jane shume te motivuar dhe klima e punes eshte fantastike. Produktet dhe sherbimet e firmes jane shume te kerkuara. Mirpo papritmas ne firme ndodhin ndryshimet. Themeluesi i firmes papritmas vdes dhe firma permes udheheqjes se re ristrukturohet. Udheheqja e re vendos te shkarkoj punetore, te zvogeloj rrogat, dhe vendos menagjerat e rinje i trajtojne punetoret si skllever. Punetoret e dalluar ndihen te shtypur dhe largohen nga firma vullnetarisht se sa ti durojne diktaturat e udheheqesve. Udheheqesit e ri te firmes nuk kujdesen aspak per te miren e firmes. Perkundrazi ata mendojne vetem per xhepat e tyre dhe e demtojne firmen per shume miliona. Shume shpejt gjendja financiare e firmes perkeqesohet dhe kualiteti i produkteve dhe sherbimeve te tyre zvogelohet. Keshtu firma cdo dite e me shume humbe klient dhe firma behet shëndetlig. Mirpo firma nuk eshte shëndetlig pershkak se punetoret jane mashtrues! Firma eshte bere shëndetlig pershkak te nderrimit te kushteve te punes ne firme deri ne ate mase, sa qe punetoret e zellshem dhe te motivuar detyrimisht migrojne kurse ne te njejten kohe punesohen punetore parazit e te paskrupullt. Prandaj eshte detyre kryesore e shefit te firmes qe ai personalisht te organizoj firmen ashtut, qe me kujdes te zgjeth punetoret, te identifikoj me kohe punetoret parazit e te paskrupullt dhe te formoj klimen e punes ashtut qe punetoret te jane te motivuar dhe te angazhohen me entuziazëm per te miren e firmes.


Tani shefi i firmes je ti vet! Me menyren tende te te ushqyerit dhe te jetuarit ti ke ndikim direkt ne mjedisin e trupit tende. Ti e ke vete ne doren tende dhe vendos vete se nga cilet punetore perbehet flora e zorreve tuaja dhe cili është motivimi i punonjësve! Eshte menyra jote e te te ushqyerit dhe te jetuarit e cila vendos nese punetoret (mikrobet) ne trupin tende ose qohen ne kryengritje (shkaktojne semundje) ose punojne se bashku dore ne dore per te miren e firmes (trupit). Prandaj Mikrobet nuk jane asgje tjeter perveq se pasojat qe lindin kur ndryshon mjedisi i trupi (nga bazik ne acidik). Dhe kur mjedisi i trupit ndryshon deri ne ate mase sa qe kushtet jetosore ne brendesi i gjasojne baktereve kundermuese, kerpurdhaveve, viruseve apo parasiteve atehere keto mikrobe fillojne ta marrin komanden ne trup. Dhe nese ti ndryshon menyren tende te te ushqyerit dhe te jetuarit dhe keshtu ndryshon mjedisin ne brendesin e trupit tende (nga acidik ne bazik) atehere edhe mysafiret e padeshiruar (mikrobet) zhduken. 


Të qëndrosh i shëndetshëm ose të bëhesh i shëndetshëm do të thotë të mos dëmtosh ose të rivendosësh aftësitë vetëshëruese të trupit (sistemi imunitar, homeostaza). Të gjitha organet e sistemit imun, qelizat e tyre, antitrupat, inflamacionet, ethet etj. së bashku formojnë sistemin imunitar të trupit apo edhe fuqin vetëshëruese të trupit. Ato punojnë paralelisht dhe bashkarisht, sigurojnë një "rrjet mbrojtëse" të dendur në të gjithë trupin dhe mbrojnë organizmin - në rastin më të mirë - nga të gjitha fatkeqësitë. Për ta ruajtur këtë “fuqi vetëshëruese të trupit” janë të nëvojshme 13 shtylla të shëndetit qe une i kam perbledhur ne Webfaqen time tek rubrika “Edukimi shendetesor”.


Per ti lexuar shtyllat e shendetit kliko ne kete link: 

 
Ti dëshiron të bësh vetë diçka për shëndetin tënd duke ndryshuar ushqimin dhe mënyrën tënde të jetesës? Duke klikuar në linkun më poshtë, ti je i mirëpritur të më shkruash një mesazh dhe unë do të kontaktoj ty për të caktuar një takim online për një konsultë fillestare falas.

 

Vërejtje për artikujt rreth temave shëndetësore:


Këto informacione janë të shkruara në bazë të njohurive dhe ndërgjegjes sonë me të mirë. Ato ekskluzivisht kanë për qëllim ata që janë të interesuar për trajnime të mëtejshme dhe nuk duhen të kuptohen në asnjë mënyrë si udhëzime diagnostikuese ose terapeutike. Ne nuk marrim asnjë përgjegjësi për dëmtimin e çfarëdo lloji që lind drejtpërdrejt ose indirekt nga përdorimi i informacionit. Nëse dyshoni për sëmundje, ju lutemi këshillohuni me mjekun ose mjekun alternativ.

 

Fisnik Komoni është “Këshillues për ushqim dhe shëndet të përgjithshëm” i trajnuar dhe çertertifikuar nga Akademia e Mjekësisë Natyrore (AKN Akademie der Naturheilkunde) në Zvicerr.119 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

Tërshëra - Një nga drithërat më të shëndetshëm

Nga të gjitha llojet e zakonshme të grurit, tërshëra është ndoshta më e mira dhe e shëndetshme deri tani. Tërshëra dhe, natyrisht, thekon tërshëre janë të ulëta në gluten dhe në të njëjtën kohë dukshë

bottom of page