top of page
Suche
  • AutorenbildFisnik Komoni

Ligji i »Dharmës ose i kuptimit të jetës

Ligji i shtatë nga libri "Shtatë ligjet shpirtërore të suksesit - Deepak Chopra"


Gjithkush ka një qëllim në jetë ..., një dhunti unike apo talent të veçantë për t'ua

dhënë të tjerëve.


Kur kombinojmë këtë talent unik me shërbimin ndaj të tjerëve, ne përjetojmë ekstazën dhe gëzimin e shpirtit tonë, qëllimin tonë më të lartë.


Kur punoni, ju jeni fyell nëpër zemrën e të cilit shushurima e orëve kthehet në

muzikë. Dhe çka domethënë të punosh me dashuri? Është ta endësh pëlhurën me

fije të nxjerra nga zemra jote, pikërisht sikur personi yt i dashur do ta veshë atë

pëlhurë...


- Khalil Gibran, Profeti


Ligji i shtatë shpirtëror i suksesit është ligji i Dharmës. Dharma është një fjalë sanskrite dhe do të thotë "qëllimi ose destinimi i jetës". Ligji i Dharma thotë që ne kemi marrë një formë fizike për të përmbushur një qëllim. Fusha e potencialit të pastër është hyjnore në natyrë, dhe hyjnorja merr formën njerëzore për të përmbush qëllimin.


Sipas këtij ligji, dikush ka një talent unik dhe një mënyrë unike për ta shprehur atë. Ekziston diçka që mund ta bësh më mirë se kushdo tjetër në botë - dhe pas çdo talenti unik dhe shprehjeje të këtij talenti ekziston edhe një kërkesë unike. Kur kjo kërkesë përputhet me shprehjen krijuese të talentit, lind një shkëndijë, që krijon pasuri. Kur dikush shpreh talentin e vet dhe në këtë mënyrë plotëson nevojat, ai krijon pasuri dhe bollëk të pakufizuar.


Nëse mund ta mbillni këtë mendim tek fëmijët që në fillim, efekti mund të shihet qartë në jetën e tyre të mëvonshme. Unë e kam bërë këtë me fëmijët e mi. Unë vazhdimisht u thoja atyre se kishte një arsye që ata kishin lind në këtë botë dhe se ata duhet ta gjenin vetë atë arsye. Që kur ishin katër vjeç ata dëgjonin këtë nga unë. Unë gjithashtu i mësova të meditojnë në të njëjtën moshë dhe u thashë atyre: “Unë dua që ju kurrë të mos shqetësoheni për mënyrën e jetesës. Nëse nuk fitoni sa duhet si të rritur, unë do të kujdesem për ju, prandaj nuk duhet të shqetësoheni. Unë nuk dua që ju të përqendroheni vetëm në arritjen e mirë në shkollë. Unë nuk dua që ju të keni gjithmonë notat më të mira dhe të shkoni vetëm në shkollat ​​më të mira. Unë thjesht dua që të përqendrohesh në mënyrën se si mund t’i shërbesh më mirë njerëzimit dhe çfarë talentesh unike ke. (Sepse secili prej jush ka një talent unik që askush tjetër nuk e ka, dhe ju mund ta shprehni atë në një mënyrë shumë të veçantë. ”Por fëmijët e mi shkuan në shkollat ​​më të mira, morën notat më të mira dhe i vunë re në kolegj se ata ishin financiarisht të pavarur sepse ishin të përqendruar në atë që të jepnin në këtë tokë. Ky është ligji i dharmës apo kuptimit të jetës.


Ligji i dharmës ka tre përbërës. Komponenti i parë thotë se çdo person është në këtë botë për të zbuluar unin e tij të vërtetë. Gjithkush duhet të zbulojë vetë se vetja e vërtetë është shpirtërore, se ne jemi qenie thelbësisht shpirtërore që jemi shfaqur në formë fizike. Ne nuk jemi njerëz që herë pas here kemi një përvojë shpirtërore - është e kundërta: ne jemi qenie shpirtërore që herë pas here kemi një përvojë njerëzore.

Të gjithë janë në këtë tokë për të zbuluar veten më të lartë ose shpirtërore brenda. Kjo është përmbushja e parë e ligjit të dharmës. Ne duhet ta zbulojmë vetë se ekziston një zot ose perëndeshë brenda nesh që dëshiron të lindë në mënyrë që të shprehim hyjninë tonë.


Komponenti i dytë i ligjit të dharmës është që ne të shprehim talentet tona unike. Ligji i Dharma thotë se çdo person ka një talent unik. Gjithkush ka një talent që është aq unik në formën e tij të të shprehurit, saqë asnjë person tjetër në këtë planet nuk ka të njëjtin talent ose nuk e shpreh atë në këtë mënyrë. Kjo do të thotë që dikush mund dhe gjithashtu shpreh diçka që është më e mirë se gjithçka që njerëzit e tjerë në këtë planet mund dhe mund të shprehin. Nëse e keni këtë talent të vetëm, humbni me kohën. Kur shprehni talentin që keni - në shumë raste është talent i shumëfishtë - shprehja e këtij talenti ju vë në një vetëdije të përjetshme.

Komponenti i tretë i ligjit të dharmës është t'i shërbejë njerëzimit duke i shërbyer të tjerëve dhe duke bërë pyetjet: "Si mund të shërbej? Si mund t’i ndihmoj të gjithë ata me të cilët bie në kontakt? ”Kur dikush ndërthur aftësinë për të shprehur talentin e tij unik me shërbimin ndaj njerëzimit, ai zbaton ligjin e Dharma plotësisht. Dhe e kombinuar me përvojën e vet shpirtërore - fusha e potencialit të lartë - është e pamundur të mos kesh mundësi të bollëkut të pakufizuar, sepse kjo është mënyra e duhur për bollëkun e pakufizuar.

As nuk është pasuri e përkohshme; përkundrazi, kjo pasuri është e përhershme: për shkak të talentit unik dhe mënyrës së shprehjes së saj; për shkak të shërbimit dhe përkushtimit ndaj të tjerëve. Pyetja e rëndësishme është: "Si mund të ndihmoj?" Dhe jo: "Çfarë ka këtu?"

Ky i fundit është zëri i frikshëm i egos. Por pyetja “Si mund të ndihmoj?” A është zëri i brendshëm i shpirtit, ajo zonë e ndërgjegjes në të cilën dikush përjeton universalitetin. Kur ndryshoni zërin e brendshëm nga "Çfarë ka në të për mua?" Në "Si mund të ndihmoj?", Njeriu lëviz automatikisht përtej mbretërisë së egos në fushën e shpirtit. Meditimi është zakonisht mënyra më efektive për të hyrë në sferat e mendjes dhe shpirtit. Nëse dikush zhvendos zërin e brendshëm në pyetjen "Si mund të ndihmoj?", Njeriu fiton hyrjen në frymë dhe në atë zonë të ndërgjegjes në të cilën dikush përjeton universalitetin.


Që të shfrytëzohet maksimalisht ligji i dharmës, duhet të angazhuar për disa gjëra.


Zgjidhja e parë është: Unë kaloj nëpër praktikë shpirtërore në kërkim të vetes sime më të lartë, e cila është përtej egos sime.


Zgjidhja e dytë është: Unë do të zbuloj talentet e mia unike, dhe kur t'i gjej, do të jem e lumtur. Procesi i gëzimit ndodh kur dikush zhytet në vetëdijen e përjetshme. Atëherë njëri është në prehrin e lumturisë.


Zgjidhja e tretë është kjo: Unë do të pyes veten se si mund t'i shërbej më mirë njerëzimit. Unë do t'i përgjigjem kësaj pyetje dhe pastaj do ta vë në praktikë. Unë do të përdor talentet e mia unike për të përmbushur nevojat e atyre që më rrethojnë. Unë do t'i ekuilibroj këto nevoja me dëshirën time për të ndihmuar dhe shërbyer të tjerëve.


Pastaj ulesh dhe bën një listë përgjigjesh për dy pyetje: Ju pyesni veten nëse paratë nuk kishin rëndësi, nëse do të kishit të gjitha paratë dhe gjithë kohën në botë, çfarë do të bënit? Nëse akoma po bënit pikërisht atë që po bëni aktualisht, ju jeni në Dharma sepse jeni të apasionuar pas asaj që po bëni. Ju shprehni talentet tuaja unike. Atëherë pyesni veten: Si mund t’i shërbej më mirë njerëzimit? Përgjigja për këtë vihet në veprim.

Nëse zbuloni hyjninë tuaj në vetvete, zbuloni talentin tuaj unik dhe e përdorni atë për t'i shërbyer njerëzimit, ju mund të krijoni të gjithë pasurinë që dëshironi. Kur shprehja krijuese e talenteve plotëson nevojat e të tjerëve, pasuria do të derdhet spontanisht nga jo-manifestimi në manifest, nga sfera e shpirtit në botën e formave. Dikush e përjeton jetën e vet si një shprehje të mrekullueshme të hyjnisë - jo vetëm herë pas here, por vazhdimisht. Dhe dikush do të mësojë gëzimin e vërtetë dhe kuptimin e vërtetë të suksesit - ekstazën dhe ekzaltimin e mendjes.


Zbatimi i ligjit të Dharma ose kuptimit të jetës


Unë do të zbatoj ligjin e dharmës duke vendosur të ndërmarr hapat e mëposhtëm:


1. Nga sot unë do të adhuroj hyjnoren,që qëndron si mikrob në mua. Unë do të kujdesem për shpirtin brenda meje që gjallëron trupin dhe shpirtin tim. Do të jem zgjuar nga heshtja e thellë në zemrën time. Unë do të ruaj vetëdijen për qenien time të përjetshme, të përjetshme në mes të të gjitha përvojave të lidhura me kohën.


2. Unë do të bëj një listë të talenteve të mia unike. Në të rendis të gjitha gjërat që më pëlqen të bëj dhe ku shpreh talentet e mia unike. Kur shpreh talentet e mia unike dhe i përdor ato në shërbim të njerëzimit, unë humbas veten në kohë dhe krijoj pasuri në jetën time si në jetën e të tjerëve.


3. Çdo ditë do të pyes veten: "Si mund të ndihmoj?" Dhe: "Si mund të shërbej?" Përgjigjet e këtyre pyetjeve më mundësojnë të takoj dhe t'i shërbej me dashuri njerezve qe me rrethojne.

 

Fisnik Komoni është Inxhinier ndërtimi, këshillues financiar dhe profesinal, investor në patundshmëri si dhe këshillues për ushqim dhe shëndet të përgjithshëm” i trajnuar dhe çertertifikuar nga Akademia e Mjekësisë Natyrore (AKN - Akademie der Naturheilkunde) në Zvicërr.
4 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page