top of page
Suche
  • AutorenbildFisnik Komoni

Cilin profesion duhet të zgjedh?

Mendoj se kjo ështe një pyetje shumë e rëndësishme! Ne duhet të mendojmë për atë se çka është e dobishme për ne dhe të tjerët.


Tregimi i mëposhtëm për fëmijë përshkruan shumë mirë se si të zgjidhni profesionin tuaj. Ngjarja zhvillohet në një fshat në Kinë.

 

Pasdite, Ling Li dhe Yan Tao shoqëruan gjyshin e tyre dhe shkuan në një qytet fqinj me varkë. Për një kohë ata qëndrojnë në kuvertë dhe shikojnë peizazhin. Pastaj ata hyjnë aty ku është e qetë të bisedojmë me njëri-tjetrin. "Unë mendoj se dua të bëhem mjek dhe të ndihmoj njerëzit. A e thoshte gjyshja kur tha se zemrat tona duhet të tërhiqen për gjëra më të larta? " fillon Yan Tao bisedën.


"Ndoshta", thotë gjyshi. "Si e imagjinon ti të jesh mjek?"


"Do të dija shumë për trupin e njeriut dhe të gjitha llojet e sëmundjeve dhe si t'i trajtoj ato".


“Po, do të duhet t’i dini këto gjëra me siguri. Por për të qenë një doktor i mirë, nevojiten më shumë. Një mjek i mirë ka një dëshirë të fortë për të ndihmuar të sëmurët dhe t'u sjellë lehtësim atyre që vuajnë. Do të ishit të dhembshur, të dashur, vetëmohues. Do të përpiqeni çdo ditë të merrni njohuri të reja dhe të përmirësoni aftësitë tuaja. Nëse kjo është ajo që ti pret të jetë një mjek, atëherë zemra jote tërhiqet për gjëra më të larta. "- përgjigjet gjyshi.


"Disa mjekë fitojnë shumë para në Dong Shan", tha Ling Li.


"Të fitosh shumë para nuk është e gabuar, por kjo nuk duhet të jetë arsyeja për të zgjedhur të jesh mjek," thotë gjyshi.


"Çfarë mendon ti, Ling Li, do të qëndrosh në Dong Shan apo don të kthehesh këtu kur të mbaroni studimet?", pyet Yan Tao.


"Unë jam në mëdyshje. Unë do të doja të kthehesha dhe të ndihmoja gjyshin në fermë, por ka edhe gjëra të tjera që dua të mësoj dhe të bëj, "thotë Ling Li.


"Unë e di se çfarë do të thuash", thotë gjyshi. Kur isha i ri, më pëlqeu të punoja me argjilë. Mora disa mjete dhe mësova të bëja qeramikë nga një zejtar i shkëlqyer që jetonte këtu. Atij i pëlqyen disa nga pjesët që bëra dhe ai tha që kisha talent. Zemra ime u tërhoq si për qeramikën ashtu edhe për bujqësinë. "


"Si e morët vendimin tuaj, gjyshi?", pyeti Ling Li.


"Babai im u plak dhe unë ndjeva se ishte detyra ime të kujdesesha për oborrin e familjes sonë," u përgjigj gjyshi. “Unë gjithashtu e dija se puna e një fermeri është e rëndësishme sepse ai prodhon ushqim për njerëzit. Kjo është arsyeja pse vendosa të bëhem bujk. Dhe nëse merrni të njëjtin vendim, unë mund t'ju mësoj njohuritë që kam marrë nga prindërit dhe gjyshërit e mi. Por gjithashtu do të duhet të studioni shkencën moderne bujqësore. Mbi të gjitha, ju duhet të doni vendin, të kujdeseni për njerëzit dhe të jeni punëtor."


"Më pëlqen gjithashtu të jem mësues", thotë Ling Li.


"Epo, ju mund të ktheheni këtu si fermer ose mësues", thotë Yan Tao.

"Të jesh mësues është një qëllim i lavdërueshëm", thotë gjyshi. “Gjyshja juaj shpesh thotë se puna e një mësuesi është e njëjtë me atë të një fermeri. Mësuesit kultivojnë farat e dijes dhe karakterit të mirë në mendjet dhe zemrat e nxënësve të tyre."


“Mësuesja ime e parë në shkollë, znj Wong, e bëri këtë. Ajo ishte e sjellshme dhe e zgjuar. A ishte ajo studente e gjyshes? ” pyet Ling Li.


"Po. Gjyshja juaj ishte një mësuese e shkëlqyeshme dhe të gjithë ish-nxënësit e saj në fshat e duan dhe e respektojnë atë. Pas prindërve, mësuesit kanë ndikimin më të madh në jetën tonë."


"Por, gjyshi, si ta di se çfarë është e drejtë për mua?", pyet Ling Li.

“Do ta njohësh me kohë. Së pari, përpiquni të jeni të shkëlqyeshëm në gjithçka që bëni. Zhvilloni cilësi si ndershmëri, qëndrueshmëri dhe përulësi. Këto do t'ju duhen pa marrë parasysh se cila do të jetë puna juaj e ardhshme."


Atë mbrëmje, zoti Chen (gjyshi) i tha gruas së tij për bisedën që ai kishte me Ling Li dhe Yan Tao. Ata të dy ishin të mallëngjyer nga pastërtia e zemrës së fëmijëve dhe ata flasin për detyrën e tyre për të përcjellë ideale të mëdha për nipërit dhe mbesat. Zonja Chen kujton një citim që kishte lexuar më herët dhe e gjen atë në një nga librat që po studionin:


Përdorni kujdesin maksimal për të përcjellë idealet dhe qëllimet e tyre të larta, në mënyrë që si të rritur ata të hedhin rrezet e tyre të dritës nëpër botë si qirinj të ndezur dhe të mos e injorojnë veten me kujdes dhe paditur nga dëshirat dhe pasionet e kafshëve. Përkundrazi, ata duhet ta përqendrojë zemrën e tyre në arritjen e nderit të përjetshëm dhe në përvetësimin e të gjitha përsosmave të njerëzimit.


Lëreni çdo mëngjes të jetë më i mirë se mbrëmja e mëparshme dhe çdo ditë më e pasur se dje.


Mos u shqetësoni plotësisht me shqetësimet tuaja! Përqendroni mendimet tuaja në atë që do të rivendosë lumturinë njerëzore dhe do të shenjtërojë zemrat dhe shpirtrat e njerëzve.


Një tregim për fëmijë nga libri “Mësoni diçka për përsosmërinë”.

 

A jeni të interesuar për veten ose fëmijët tuaj në ngjarje dhe aktivitete të tilla si klasat e fëmijëve, grupet më të rinjë dhe grupet studimore për të rritur që kanë për qëllim të ndihmojnë në ndërtimin e një botë më paqësore dhe shpirtërore? Jeni të ftuar përzemërsisht të merrni pjesë.

 

Fisnik Komoni është Inxhinier ndërtimi, këshillues financiar dhe profesinal, investor në patundshmëri si dhe këshillues për ushqim dhe shëndet të përgjithshëm” i trajnuar dhe çertertifikuar nga Akademia e Mjekësisë Natyrore (AKN - Akademie der Naturheilkunde) në Zvicërr.13 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

Sa tokë i duhet njeriut?

Tregim nga Leo Tolstoi Motra e madhe nga qyteti vizitoi motrën e saj më të vogël në fshat. E moshuara ishte martuar me një tregtar në qytet dhe e vogla me një fermer në fshat. Motrat pinë çaj dhe bise

Pse edukimi financiar është i rëndësishëm

Përveç arsimit mendor dhe shëndetësor, unë gjithashtu e shoh shumë të rëndësishme edukimin financiar! Në shkollën tradicionale, për fat të keq, njeriu edukohet vetëm mentalisht. Asnjëherë nuk flitet p

Ndërto tuba uji dhe mos baj kova uji

Na ishte njehere nje fshat i bukur. Aty mund te jetohej shume mire - mirpo kishte vetem nje problem: Nuk kishte uje ne kete fshat - përveç atëherë kur binte shi. Per ta zgjidhur kete problem njehere e

bottom of page